Får man göra en u-sväng i korsning med trafiksignal?

Att utföra en u-sväng i en korsning reglerad av trafiksignaler är tillåtet under vissa förutsättningar. Det är viktigt att ingen skylt som förbjuder u-svängar är uppsatt, vilket vanligtvis indikeras med en skylt som visar en svart u-svängande pil överstruken av ett rött diagonalt streck.

 

När är en u-sväng tillåten?

U-sväng är tillåten om följande kriterier är uppfyllda:

  • Trafiksignaler tillåter svängningen: Du måste följa trafiksignalerna och endast utföra u-svängen när du har grönt ljus i din riktning.
  • Inga förbudsskyltar: Det får inte finnas några skyltar i korsningen som uttryckligen förbjuder u-svängar.
  • Säkerhetskontroller: Manövern ska kunna genomföras utan att riskera din egen eller andras säkerhet. Det innebär att inte hindra trafiken eller orsaka störning för andra trafikanter.
  • Vägutrymme: Kontrollera att det finns tillräckligt med utrymme för att genomföra svängen utan att störa andra vägbanor.

Övriga överväganden

U-svängar bör undvikas om de kan skapa oordning eller fara i trafiken, särskilt i korsningar med hög trafikvolym eller där sikten är begränsad. Vidare är det viktigt att följa alla lokala trafikregler som kan påverka rätten att utföra u-svängar.

För bilister som letar efter hållbara och pålitliga fälgar, erbjuder OCL Brorssons ett brett sortiment som kan förbättra både säkerheten och prestandan för din bil. Att välja rätt fälgar kan inte bara förbättra din bilkörning, utan även dess utseende och anpassningsförmåga till olika väg- och väderförhållanden.

Viktiga tips för att genomföra u-svängar

Innan du beslutar dig för att utföra en u-sväng, överväg om det finns säkrare alternativ för att ändra din färdriktning. Se alltid till att din sväng inte kommer att hindra eller skapa fara för andra trafikanter. Använd korrekt signalering och placera dig i rätt körfält för att säkerställa att manövern kan utföras smidigt och säkert. Ditt val av fälgar från OCL Brorssons kan också bidra till en säkrare och smidigare körupplevelse, vilket gör din bil redo för både vändningar och raksträckor.

Fälgfrågor
Peter Norlin
Peter Norlin

Fälgspecialist

Peter Norlin, fälgspecialist på OCL Brorssons. Med mångårig erfarenhet och expertis inom fälgbranschen hjälper Peter kunder att hitta de perfekta fälgarna för deras fordon. För frågor eller konsultationer, vänligen kontakta honom på p.norlin@oclbrorssons.se.