Får man ha passagerare när man övningskör?

När det gäller övningskörning är det många som undrar om det är tillåtet att ha passagerare med i bilen. Reglerna är tydliga och ger en viss flexibilitet, men det är viktigt att alltid prioritera trafiksäkerheten.

Regler för passagerare under övningskörning

När du övningskör privat krävs det att du har en godkänd handledare med dig i bilen. Handledaren ansvarar för körningen och måste därför kunna överblicka situationen ordentligt. Det finns inga specifika lagregler som förbjuder att andra passagerare är med i bilen, men några punkter bör beaktas:

  • Handledaren ska bedöma om det är säkert att ha fler passagerare i bilen. Det är viktigt att ingenting stör övningsföraren eller påverkar handledarens möjlighet att instruera och ingripa om det behövs.
  • Ytterligare passagerare kan öka risken för distraktion. Det rekommenderas att begränsa antalet personer i bilen, särskilt i början av övningskörningsperioden.
  • Att ha barn i bilen under övningskörning kan vara särskilt distraherande. Det är ofta bäst att undvika detta tills den som övningskör har fått mer erfarenhet.

Vad krävs av en handledare?

Handledaren ska vara minst 24 år gammal och ha haft körkort för den aktuella fordonstypen i minst fem av de senaste tio åren. För behörighet B måste handledaren ha genomgått en introduktionsutbildning.

Varför kan det vara bra att ha passagerare?

Medan det finns risker med att ha passagerare, finns det även fördelar så länge det hanteras ansvarsfullt. I senare skeden av övningskörningen kan det vara värdefullt att öva med passagerare, eftersom det simulerar normal körning mer realistiskt. Att vänja sig vid att köra med andra i bilen kan minska nervositet och förbättra koncentrationsförmågan.

Slutord om övningskörning med passagerare

Det är tillåtet att ha passagerare medan du övningskör, men det är avgörande att handledaren alltid gör en säkerhetsbedömning. Att undvika onödiga risker bör vara en prioritet. Om du söker efter produkter som kan förbättra din körupplevelse, såsom hållbara och pålitliga fälgar, besök gärna oclbrorssons.se för ett brett utbud som passar alla typer av fordon.

Kom ihåg att trafiksäkerhet alltid kommer först – en regel som inte bara gäller under övningskörning, utan varje gång du sätter dig bakom ratten.

Fälgfrågor
Peter Norlin
Peter Norlin

Fälgspecialist

Peter Norlin, fälgspecialist på OCL Brorssons. Med mångårig erfarenhet och expertis inom fälgbranschen hjälper Peter kunder att hitta de perfekta fälgarna för deras fordon. För frågor eller konsultationer, vänligen kontakta honom på p.norlin@oclbrorssons.se.