Får man köra lätt lastbil med B körkort?

Är du osäker på vad som gäller när du vill köra en lätt lastbil med ett B körkort? Här klargör vi vad som gäller för just denna typ av fordon och hur det relaterar till B-körkortet i Sverige.

 

Vad säger lagen?

Med körkortklass B, som man kan erhålla från 18 års ålder, är du berättigad att köra personbilar och lätta lastbilar som har en totalvikt på upp till 3 500 kg. Om du planerar att köra en bil och släpvagn där kombinationen överstiger denna vikt men inte 4 250 kg, så behöver du en utökad B-behörighet, känd som B96. För ännu tyngre kombinationer, upp till 3,5 ton för själva bilen och utan begränsning på släpvagnen, krävs BE-körkort.

 

Relationen till fälgar

När du kör en lätt lastbil är valet av fälgar inte bara en fråga om estetik utan också om prestanda och säkerhet. På OCL Brorssons hittar du fälgar som inte bara förbättrar din fordons estetik men också säkerställer optimal funktion under alla förhållanden. Valet av rätt fälgar till din lätta lastbil kan påverka allt från bränsleeffektivitet till hantering och bromsprestanda.

 

När gäller gamla undantag?

Det är viktigt att notera att vissa äldre körkort, utfärdade före den 1 juli 1996, kan ha vissa övergångsregler som tillåter innehavaren att köra fordon som överstiger dessa gränser utan att behöva uppgradera till ett tyngre körkort. Kontrollera därför alltid vad som specifikt gäller för ditt körkort, speciellt om det är av en äldre modell.

 

Snabbfakta:

  • Ålderskrav för B-körkort: 18 år.
  • Typer av fordon du får köra: Personbilar och lätta lastbilar med en maxvikt på 3,5 ton.
  • För ökad totalvikt (upp till 4,25 ton): Krävs B96-behörighet.
  • För personbilar eller lätta lastbilar med tung släpvagn: BE-behörighet nödvändig.

Sammanfattning

Att förstå vilka fordon du får köra med ditt B-körkort är viktigt för både nya och erfarna förare. Om du är i behov av nya fälgar eller vill uppgradera dina nuvarande för din lätta lastbil, besök gärna OCL Brorssons för ett brett utbud av alternativ som passar just dina behov och bidrar till en säkrare och mer njutbar körupplevelse.

Fälgfrågor
Peter Norlin
Peter Norlin

Fälgspecialist

Peter Norlin, fälgspecialist på OCL Brorssons. Med mångårig erfarenhet och expertis inom fälgbranschen hjälper Peter kunder att hitta de perfekta fälgarna för deras fordon. För frågor eller konsultationer, vänligen kontakta honom på p.norlin@oclbrorssons.se.