Får man köra om på höger sida?

Ja, under vissa omständigheter är det tillåtet att köra om på höger sida. Här är de situationer då det är tillåtet:

 • På vägar med hastighetsbegränsning på 70 km/h eller lägre:
  • Om det finns minst två markerade körfält i samma riktning.
 • I anslutning till vägkorsningar med skilda körfält:
  • När körbanan är uppdelad i olika färdmål, markerade med körfältsvägvisare.
 • Vid tät köbildning:
  • När det är tät trafik i alla körfält och hastigheten bestäms av fordonet framför dig.
 • När ett fordon tydligt visar att det ska svänga vänster:
  • Om fordonet framför dig svänger eller förbereder en vänstersväng.

 

Viktigt att tänka på vid omkörning

När du kör om ett annat fordon ska det i regel ske på vänster sida. Omkörning på höger sida är endast tillåten i de ovan nämnda situationerna. Tänk på att alltid kontrollera trafiken runt omkring dig innan du kör om för att undvika olyckor.

 

Fälgar och bilens prestanda

Precis som det är viktigt att känna till trafikreglerna är det också viktigt att din bil är utrustad för optimal prestanda och säkerhet. Fälgar spelar en avgörande roll i detta. Rätt fälgar kan förbättra bilens stabilitet, hanterbarhet och estetiska utseende.

På OCL Brorssons erbjuder vi ett brett utbud av fälgar som passar olika bilmodeller och behov. Vårt sortiment är designat för att inte bara se bra ut, utan också för att ge din bil den bästa möjliga prestandan.

 

Avslutande ord

Att veta när det är tillåtet att köra om på höger sida är en viktig del av trafiksäkerheten. Lika viktigt är det att ha rätt utrustning på din bil. För att hitta de perfekta fälgarna som både förbättrar bilens utseende och säkerhet, besök oss på OCL Brorssons. Vi hjälper dig att hitta det du behöver för en trygg och stilfull körupplevelse.

Fälgfrågor
Peter Norlin
Peter Norlin

Fälgspecialist

Peter Norlin, fälgspecialist på OCL Brorssons. Med mångårig erfarenhet och expertis inom fälgbranschen hjälper Peter kunder att hitta de perfekta fälgarna för deras fordon. För frågor eller konsultationer, vänligen kontakta honom på p.norlin@oclbrorssons.se.