Får man köra upp med egen bil?

Att köra upp för körkort är en stor milstolpe och det finns flera aspekter att överväga när det kommer till val av fordon för körprovet. En vanlig fråga är om det är möjligt att använda sin egen bil under körprovet. Här förklarar vi vad som gäller.

 

Användning av egen bil vid körprov

Ja, du får använda din egen bil när du kör upp, men det finns specifika krav som måste uppfyllas för att bilen ska vara godkänd för provet:

  • Bilen måste vara trafiksäker, ha godkända däck anpassade efter väglaget, vara skattad, besiktad och registrerad för trafik.
  • Bilen ska ha en tjänstevikt på minst 1200 kg och en totalvikt som inte överskrider 3500 kg. Den måste kunna uppnå en hastighet av minst 100 km/h och vara utrustad med godkända bilbälten av trepunktstyp samt huvudstöd i framsätena. En extra invändig backspegel för passageraren i framsätet krävs också.
  • Det är inte ett krav med dubbelkommando för privatägda fordon, men säkerhetsfunktioner som krockkuddar bidrar till en säkrare körupplevelse under provet.

Fördelar med att använda egen bil

Att köra upp i en bil du är van vid kan minska nervositeten och göra dig mer bekväm under provet. Du slipper eventuella extra kostnader för att hyra en bil från körskolan eller Trafikverket.

Att tänka på

Innan du bestämmer dig för att använda din egen bil till körprovet, se till att den uppfyller alla krav och är i gott skick. Kontakta din lokala trafikskola eller Trafikverket för att få klarhet i alla detaljer och se till att du inte missar något viktigt.

 

Rätt utrustning på väg

En detalj som ofta förbises är vikten av att ha väl underhållna fälgar. Hos OCL Brorssons erbjuder vi ett brett sortiment av fälgar som inte bara förhöjer din bils utseende utan även dess prestanda och säkerhet. Att investera i nya fälgar kan vara ett smart drag inför ditt körprov, särskilt om du vill optimera bilens hantering och säkerhet.

 

Att använda din egen bil för körprovet är absolut möjligt under förutsättning att alla regler och krav uppfylls. Det ger en bekvämlighet och kan även hjälpa till att minska stressen under själva provet. Glöm inte att en väl förberedd bil, från motor till fälgar, är nyckeln till framgång på vägen.

Fälgfrågor