Får man parkera på landsväg?

Ja, det är tillåtet att parkera på landsväg, men det finns viktiga regler och säkerhetsaspekter att ta hänsyn till. Här förklarar vi vad du behöver veta för att parkera säkert och lagligt på en landsväg.

Grundregler för parkering på landsväg

När du parkerar på en landsväg gäller det att följa dessa två huvudregler:

  1. Fara får inte uppstå: Du får inte parkera så att det utgör en fara för andra trafikanter.
  2. Ingen störning: Din parkering får inte hindra eller störa trafikflödet runtomkring.

 

Parkeringsförbud på huvudled

På huvudleder är det generellt förbjudet att parkera. Huvudleder är ofta landsvägar, och du får bara parkera i speciella parkeringsfickor. Om du måste stanna på en huvudled, gör det så långt till höger som möjligt och tänd bilens varningsblinkers. Är det dålig sikt ska du även tända parkeringsljusen och placera ut en varningstriangel.

 

Viktiga punkter att tänka på

  • Parkeringsljus i mörker: Om du parkerar när det är mörkt eller sikten är dålig, måste du tända bilens parkeringsljus för att vara synlig.
  • Undvik kurvor: Parkera inte i kurvor eller där sikten är skymd.
  • Busshållplatser: Du får inte parkera närmare än 20 meter före en busshållplats och inte mindre än fem meter efter den.
  • Placering: Parkera så långt utanför kantlinjerna som möjligt och se till att din bil inte blockerar vägen för andra trafikanter.

 

Var smart och säker

Det är viktigt att alltid använda sunt förnuft och ta mogna beslut när du parkerar på landsväg. Trots att parkering kan vara lagligt på vissa ställen, är det inte alltid lämpligt. Säkerheten för dig själv och andra trafikanter bör alltid komma först.

 

Fälgar för din bil

När du ska köra långt eller lasta mycket är det viktigt att ha rätt fälgar för din bil. På oclbrorssons.se hittar du ett brett utbud av fälgar som inte bara förbättrar bilens utseende utan även dess prestanda och säkerhet. Rätt fälgar kan göra stor skillnad i hur din bil hanterar last och körning på olika vägtyper.

Genom att följa dessa riktlinjer kan du parkera säkert och lagligt på landsvägar, och bidra till en tryggare trafikmiljö för alla.

Fälgfrågor
Peter Norlin
Peter Norlin

Fälgspecialist

Peter Norlin, fälgspecialist på OCL Brorssons. Med mångårig erfarenhet och expertis inom fälgbranschen hjälper Peter kunder att hitta de perfekta fälgarna för deras fordon. För frågor eller konsultationer, vänligen kontakta honom på p.norlin@oclbrorssons.se.