Hur bred får en bil vara?

Har du någonsin undrat hur bred en bil egentligen får vara på våra vägar? Många bilägare tänker på detta när de planerar att köpa en ny bil eller när de lastar bilen inför en resa. Det finns regler och mått som styr detta, och att känna till dem kan spara dig både tid och problem. Men hur påverkar detta dina val av fälgar och hur kan du optimera din bil för att följa dessa regler? Låt oss dyka in i detaljerna.

 

Maximala tillåtna bredden på en bil

Enligt Transportstyrelsens riktlinjer får en bil inklusive last vara maximalt 260 cm bred. Denna regel är viktig att följa för att undvika böter och andra problem. I verkligheten är det dock sällan bilarna själva som når upp till detta mått. Standardbilar är oftast cirka 180 cm breda, medan moderna modeller kan vara upp till 200 cm breda med utfällda backspeglar. Större fordon, som vissa SUV:ar eller pickuper, kan ha en bredd på upp till 220 cm.

 

Viktiga regler för fordonsbredd

  • Maximal bredd: 260 cm inklusive last.
  • Lastutskjutning: Last får sticka ut max 20 cm på varje sida. För odelbar last, som en båt, får lasten sticka ut 30 cm på varje sida, men den totala bredden får inte överstiga 310 cm utan dispens från Trafikverket.

 

Garage och parkeringsplatser

För att säkerställa att din bil får plats i ett garage eller på en parkeringsplats, är det bra att tänka på dessa standardmått:

  • Enkelgarage: Minst 300 cm i bredd.
  • Dubbelgarage: Minst 600 cm i bredd.
  • Parkeringsplats: Standardbredd är ofta 250–300 cm.

 

Bredd vid öppnade dörrar

Vid planering av parkeringsplatser eller garage är det också viktigt att tänka på hur bred bilen blir med öppnade dörrar. Ett vanligt mått för parkeringsplatser är tre meter, vilket ger tillräckligt utrymme för att bekvämt kunna öppna dörrarna.

 

Fälgar och bredd

Att byta fälgar kan påverka bilens bredd. Hos oss på OCL Brorssons hittar du ett brett utbud av fälgar som inte bara förbättrar bilens utseende utan även dess prestanda. När du väljer fälgar är det viktigt att tänka på den totala bredden för att säkerställa att de passar inom lagstadgade mått och ger optimal funktion.

 

Genom att välja rätt fälgar kan du anpassa din bil efter dina behov, samtidigt som du håller dig inom de tillåtna breddmåtten. Besök oss för att hitta de perfekta fälgarna för din bil och få expertråd om hur de påverkar bilens bredd och köregenskaper.

 

Med denna information kan du nu tryggt och säkert planera dina bilresor och parkeringar. Håll dig inom reglerna och njut av en smidig bilupplevelse!

Fälgfrågor
Peter Norlin
Peter Norlin

Fälgspecialist

Peter Norlin, fälgspecialist på OCL Brorssons. Med mångårig erfarenhet och expertis inom fälgbranschen hjälper Peter kunder att hitta de perfekta fälgarna för deras fordon. För frågor eller konsultationer, vänligen kontakta honom på p.norlin@oclbrorssons.se.