Hur fort får man köra med husvagn?

Att dra husvagn är en fantastisk möjlighet att upptäcka nya platser och njuta av friheten på vägarna. Men hur snabbt får du egentligen köra när du har husvagnen kopplad bakom bilen? Låt oss reda ut reglerna så att du kan köra säkert och inom lagens ramar.

 

Regler för hastighet med husvagn

När du kör med en husvagn finns det specifika hastighetsgränser att följa, beroende på om husvagnen är bromsad eller obromsad. Dessa regler är utformade för att säkerställa både din och dina medtrafikanters säkerhet.

 

Bromsad husvagn:

Den högsta tillåtna hastighet är 80 km/h. Detta gäller även för obromsad husvagn om totalvikten är högst 750 kg och totalvikten inte överstiger bilens halva tjänstevikt.

Obromsad husvagn:

För obromsad husvagn är högsta tillåtna hastighet 40 km/h. Detta gäller om husvagnen har en totalvikt på över 750 kg och totalvikten överstiger bilens halva tjänstevikt.

 

Exempel på hastighetsgränser

Om du kör en personbil med en bromsad husvagn får du köra i upp till 80 km/h, även om den tillåtna hastigheten på vägen är högre. Om du kopplar en obromsad husvagn med en totalvikt över 750 kg som överstiger halva bilens tjänstevikt, är maxhastigheten 40 km/h.

 

Vad händer om du kör för fort?

Om du överskrider de tillåtna hastigheterna riskerar du att få böter och vid allvarligare överträdelser kan ditt körkort bli indraget. Dessutom utsätter du dig själv och andra för ökade risker, då fordon med husvagn kräver längre stoppsträckor och är mer instabila vid högre hastigheter.

 

Resa utomlands med husvagn

Planerar du att ta med husvagnen utomlands? Var medveten om att hastighetsgränserna kan variera mellan olika länder. I vissa länder kan hastighetsgränsen vara högre eller lägre än i Sverige. Kontrollera därför alltid de lokala trafikreglerna innan du ger dig iväg.

 

Fälgar och husvagnskörning

Rätt fälgar kan göra stor skillnad för din bils prestanda och säkerhet, särskilt när du drar en husvagn. Hos OCL Brorssons erbjuder vi ett brett utbud av fälgar som är anpassade för att ge din bil bästa möjliga köregenskaper, även med en tung husvagn på dragkroken. Våra fälgar hjälper till att stabilisera bilen och kan minska bränsleförbrukningen genom att optimera rullmotståndet.

Genom att välja rätt fälgar kan du förbättra både säkerheten och komforten när du kör med husvagn. Besök vår webbplats för att utforska vårt sortiment och få professionell rådgivning om vilka fälgar som passar din bil bäst.

Med denna kunskap kan du tryggt och säkert planera dina husvagnsresor och njuta av resan utan bekymmer. Kom ihåg att alltid hålla dig inom de lagstadgade hastighetsgränserna för en säker och bekväm färd.

Fälgfrågor
Peter Norlin
Peter Norlin

Fälgspecialist

Peter Norlin, fälgspecialist på OCL Brorssons. Med mångårig erfarenhet och expertis inom fälgbranschen hjälper Peter kunder att hitta de perfekta fälgarna för deras fordon. För frågor eller konsultationer, vänligen kontakta honom på p.norlin@oclbrorssons.se.