Hur många promille får man köra med?

Att köra under påverkan av alkohol är inte bara olagligt, det är även extremt farligt. I Sverige är gränserna för alkohol i blodet vid körning tydligt definierade. Här går vi igenom vad som gäller för att säkerställa att du kör lagligt och säkert.

 

Alkoholgränser vid körning i Sverige

  • Rattfylleri: Lagens gräns för rattfylleri är fastställd till 0,2 promille alkohol i blodet, vilket motsvarar ungefär 0,10 milligram alkohol per liter utandningsluft. Överskrids denna gräns anses du vara olämplig att köra ett motorfordon.
  • Grovt rattfylleri: Om alkoholkoncentrationen i blodet når 1,0 promille, eller 0,50 milligram per liter i utandningsluften, klassas detta som grovt rattfylleri. Grovt rattfylleri kan också innebära att du kör under kraftig påverkan av alkohol på ett sätt som utgör en avsevärd fara för trafiksäkerheten.

Påföljder

Om du körs över dessa gränser kan påföljderna vara stränga. Rattfylleri kan leda till böter eller fängelse i upp till sex månader och körkortet kan också återkallas. Grovt rattfylleri kan i sin tur resultera i fängelse i upp till två år. I dessa fall är det vanligt att körkortet återkallas för en längre tid.

Att välja rätt fälgar och upprätthålla säkerheten

Medan du ser till att köra nykter, bör du också se till att din bil är i toppskick. Rätt fälgar kan förbättra både bilens prestanda och dess utseende. På OCL Brorssons hittar du fälgar som inte bara stärker din bils estetik, utan också bidrar till en säkrare och smidigare körupplevelse.

Att hålla sig inom de lagliga gränserna för alkoholkonsumtion innan körning är avgörande för din och andras säkerhet på vägarna. Kom ihåg att ingen mängd alkohol är säker när du ska köra. För att ytterligare höja din bilupplevelse och säkerhet, kolla in vårt utbud av fälgar som ger optimal prestanda och säkerhet.

Fälgfrågor
Peter Norlin
Peter Norlin

Fälgspecialist

Peter Norlin, fälgspecialist på OCL Brorssons. Med mångårig erfarenhet och expertis inom fälgbranschen hjälper Peter kunder att hitta de perfekta fälgarna för deras fordon. För frågor eller konsultationer, vänligen kontakta honom på p.norlin@oclbrorssons.se.