Hur mycket får man lasta på släp?

Att veta hur mycket du får lasta på ditt släp är avgörande både för din säkerhet och för att följa lagens krav. I denna guide går vi igenom de grundläggande reglerna för hur du maximerar din lastkapacitet utan att överträda gällande regler.

 

Viktgränser beroende på körkortsbehörighet

Med ett standard B-körkort får du dra en släpvagn med en totalvikt på högst 750 kg. Det är också tillåtet att ha ett ekipage där både bilens och släpvagnens totalvikt inklusive last inte överskrider 3,500 kg. Skulle totalvikten överstiga dessa gränser behövs antingen en utökad B-behörighet eller ett BE-körkort. Dessa körkort tillåter tyngre laster och större totalvikter, vilket är avgörande när du vill dra större släpvagnar.

 

Kontrollera din lastkapacitet

Det är viktigt att förstå några nyckelbegrepp när det gäller släpvagnens kapacitet:

  • Maxlast: Detta är den maximala vikten av det du kan lasta, utöver släpvagnens egen vikt.
  • Tjänstevikt: Vikten på släpvagnen när den är tom.
  • Totalvikt: Summan av tjänstevikt och maxlast, vilket är det totala värde din släpvagn får väga när den är fullastad.

Viktbegränsningar och registreringsbevis

Varje släpvagn och bil har en angiven maximal tillåten vikt som inte får överskridas. Denna information hittas i fordonets registreringsbevis. Detta dokument är din bästa vän för att undvika överlastning som kan leda till både böter och farliga trafiksituationer.

 

Välja rätt fälgar för din släpvagn

Hos OCL Brorssons finner du fälgar som inte bara höjer din släpvagns estetik utan även dess prestanda. Korrekta fälgar kan avsevärt förbättra väghållningen och säkerheten, särskilt under tung last. Ett bra fälgval kan vara skillnaden mellan en stabil och en riskabel färd.

För att försäkra dig om att allt är korrekt innan du ger dig ut på vägen, använd gärna Transportstyrelsens släpvagnskalkylator. Där kan du enkelt få en översikt över vad just ditt ekipage klarar av baserat på bilens och släpets registreringsnummer samt din körkortsbehörighet.

Med rätt kunskap och utrustning är du redo att transportera allt från vardagslast till tyngre objekt säkert och effektivt. Besök oclbrorssons.se för att hitta fälgar som matchar både dina behov och din stil.

Fälgfrågor
Peter Norlin
Peter Norlin

Fälgspecialist

Peter Norlin, fälgspecialist på OCL Brorssons. Med mångårig erfarenhet och expertis inom fälgbranschen hjälper Peter kunder att hitta de perfekta fälgarna för deras fordon. För frågor eller konsultationer, vänligen kontakta honom på p.norlin@oclbrorssons.se.