Hur ofta ska bilen besiktas?

Bilbesiktning är en viktig del av fordonsägandet i Sverige. Det säkerställer att ditt fordon är säkert att köra och uppfyller miljökraven. Här förklarar vi när och hur ofta du behöver besikta din bil enligt de senaste reglerna.

 

Nya regler för bilbesiktning

Från och med 20 maj 2018 gäller nya regler för när din bil ska besiktas:

  • Nya bilar: Första besiktningen sker senast 36 månader efter att bilen först togs i bruk. Nästa besiktning sker senast 24 månader efter den första. Efter detta ska bilen besiktas var 14:e månad.
  • Äldre bilar: För bilar som är äldre än fem år gäller att de ska kontrollbesiktas senast 14 månader efter den senaste besiktningen.

Var kan jag se när min bil ska besiktas?

Det enklaste sättet att kontrollera när din bil behöver besiktas är att använda Transportstyrelsens online-tjänst där du genom att ange registreringsnumret får fram nästa besiktningsdatum.

 

Vad händer om jag inte besiktar bilen i tid?

Om bilen inte besiktas inom utsatt tid får den körförbud. Det innebär att du endast får köra bilen direkt till en besiktning eller en verkstad om den behöver repareras. Körförbudet upphävs först när bilen blivit godkänd vid en kontrollbesiktning.

 

Betydelsen av att välja rätt fälgar

När du ser över bilens kondition inför besiktning, tänk på att även fälgarna spelar en stor roll för din säkerhet och bilens prestanda. På OCL Brorssons erbjuder vi ett brett utbud av fälgar som kompletterar din bil på optimalt sätt. Rätt fälgar bidrar inte bara till bilens utseende utan även till bättre väghållning och effektivare bromsning.

 

Slutord

Att hålla reda på när din bil ska besiktas är nödvändigt för både din och andra trafikanters säkerhet. Med de nya reglerna är det enkelt att hålla koll på besiktningsdatum genom digitala tjänster, och glöm inte att goda underhållsvanor inkluderar allt från motor till fälgar. Se till att din bil inte bara är säker och miljövänlig, men också estetiskt tilltalande med rätt fälgar från OCL Brorssons.

Fälgfrågor
Peter Norlin
Peter Norlin

Fälgspecialist

Peter Norlin, fälgspecialist på OCL Brorssons. Med mångårig erfarenhet och expertis inom fälgbranschen hjälper Peter kunder att hitta de perfekta fälgarna för deras fordon. För frågor eller konsultationer, vänligen kontakta honom på p.norlin@oclbrorssons.se.