Hur räknar man ut bruttovikt?

Att förstå begreppen kring bilens olika vikter kan vara förvirrande, men att räkna ut bruttovikten är faktiskt enklare än du kanske tror. Denna guide hjälper dig att snabbt få koll på hur du beräknar bruttovikten för din bil och varför det är viktigt att känna till denna siffra. Låt oss gå igenom steg för steg hur du gör!

 

Vad är bruttovikt?

Bruttovikten är den totala vikten av ett fordon vid ett specifikt tillfälle. Den inkluderar fordonets tjänstevikt, förarens vikt, passagerarnas vikt samt vikten av all last och eventuella tillbehör som fälgar. Bruttovikten kan variera beroende på hur mycket du har lastat bilen för tillfället.

 

Så här räknar du ut bruttovikten:

  • Tjänstevikt: Detta är bilens vikt i körklart skick inklusive föraren, bränsle, olja, och verktyg som ingår i standardutrustningen. Tjänstevikten hittar du i bilens registreringsbevis.
  • Förarens och passagerarnas vikt: Lägg till vikten av föraren och alla passagerare. Om du väger 75 kg och har tre passagerare som väger 70 kg vardera, blir den totala vikten 75 + 70 + 70 + 70 = 285 kg.
  • Lastens vikt: Räkna med vikten av allt bagage och andra föremål du har lastat i bilen. Om du exempelvis har 200 kg bagage, lägg till detta till den totala vikten.

 

Exempel på beräkning:

  • Tjänstevikt: 1800 kg
  • Förare och passagerare: 285 kg
  • Last: 200 kg
  • Bruttovikt = 1800 + 285 + 200 = 2285 kg

I detta exempel är alltså bilens bruttovikt 2285 kg.

 

Varför är bruttovikten viktig?

Att känna till bruttovikten är avgörande för att säkerställa att du inte överlastar bilen, vilket kan påverka både säkerheten och bilens prestanda. Det är också viktigt för att följa lagstadgade regler för att undvika eventuella böter.

 

Fälgar och bruttovikt

Visste du att valet av fälgar kan påverka bilens totalvikt? Hos OCL Brorssons erbjuder vi ett brett sortiment av fälgar som inte bara förbättrar din bils utseende utan också dess prestanda. När du väljer fälgar är det viktigt att ta hänsyn till deras vikt för att hålla bilens bruttovikt inom tillåtna gränser. Våra experter kan hjälpa dig att hitta rätt fälgar som passar din bil perfekt och optimerar dess viktfördelning.

 

Att ha koll på bruttovikten är en enkel men viktig del av att vara en ansvarig bilägare. Med denna kunskap kan du köra säkert och undvika överlastning. Besök vår webbplats för att utforska vårt utbud av fälgar och få professionell rådgivning om hur du kan optimera din bils vikt och prestanda.

Fälgfrågor
Peter Norlin
Peter Norlin

Fälgspecialist

Peter Norlin, fälgspecialist på OCL Brorssons. Med mångårig erfarenhet och expertis inom fälgbranschen hjälper Peter kunder att hitta de perfekta fälgarna för deras fordon. För frågor eller konsultationer, vänligen kontakta honom på p.norlin@oclbrorssons.se.