När blir bilen skattebefriad?

En bil blir skattebefriad när den har fyllt 30 år och inte används i yrkesmässig trafik. Det innebär att du som ägare inte längre behöver betala fordonsskatt för bilen. Åldern på bilen beräknas som skillnaden mellan fordonsåret och innevarande kalenderår. Fordonsåret är det år då bilen först togs i bruk.

 

Regler och tips för skattebefrielse

  • Veteranbilar: Personbilar, motorcyklar, bussar och lastbilar som är 30 år eller äldre och inte används i yrkesmässig trafik blir skattebefriade.
  • Miljöbilar: Vissa miljöbilar kan bli befriade från fordonsskatt de första fem åren, förutsatt att de uppfyller specifika miljökrav, som att släppa ut mindre än 95 gram koldioxid per kilometer vid blandad körning.
  • Avställda fordon: Fordon som är avställda är inte skattepliktiga.

 

Kontrollera bilens ålder: Fordonsåret kan bestämmas på tre sätt:

  • Årsmodell: Det år bilen tillverkades.
  • Tillverkningsår: Det år bilen fysiskt tillverkades om årsmodell inte finns.
  • Första registreringsår: Det år bilen först registrerades och togs i bruk.

Här är några bilmodeller som blev skattebefriade 2023, eftersom de fyllde 30 år: Alfa Romeo 155, Dodge Viper, Ford Mondeo, Subaru Impreza, Renault Twingo.

Veteranbilar som är 50 år eller äldre behöver inte besiktigas, förutsatt att de är godkända vid den sista besiktningen samma år de fyller 50. Se till att din bil alltid är i bra skick och uppfyller alla säkerhetskrav för att bibehålla skattebefrielsen.

Fälgar och din bils stil

För att din bil ska se riktigt bra ut, oavsett om den är skattebefriad eller inte, är det viktigt med rätt fälgar. Fälgar kan förbättra både bilens utseende och prestanda. Hos OCL Brorssons hittar du ett brett sortiment av fälgar som passar alla bilmodeller. Besök oss för att hitta de perfekta fälgarna till din bil.

Fälgfrågor
Peter Norlin
Peter Norlin

Fälgspecialist

Peter Norlin, fälgspecialist på OCL Brorssons. Med mångårig erfarenhet och expertis inom fälgbranschen hjälper Peter kunder att hitta de perfekta fälgarna för deras fordon. För frågor eller konsultationer, vänligen kontakta honom på p.norlin@oclbrorssons.se.