När får du inte använda helljus?

Helljus är en av de mest kraftfulla ljuskällorna på en bil och är avsedda att användas under mörkerkörning för att öka sikt och säkerhet. Men det finns tydliga regler för när du inte bör använda dem, för att undvika att blända andra trafikanter. Här förklarar vi dessa regler och hur du genom att välja rätt fälgar från OCL Brorssons kan förbättra ditt fordons ljusprestanda.

 

När är det förbjudet att använda helljus?

Du bör inte använda helljus när du närmar dig eller passerar ett mötande fordon. Detta gäller även för tåg, spårvagnar och fartyg. Byt till halvljus i god tid för att undvika att blända andra förare. Om du följer ett annat fordon på nära håll, byt till halvljus för att förhindra att dess förare bländas via backspegeln. I områden där vägen är väl upplyst av gatlyktor eller under starkt dagsljus är det inte nödvändigt att använda helljus, och det kan vara olämpligt och störande för andra. Även vid kraftig dimma, snöfall eller kraftigt regn kan helljus reflektera mot partiklarna i luften och faktiskt minska din sikt i stället för att förbättra den. Halvljus eller dimljus är ofta mer effektiva under dessa förhållanden.

Kopplingen mellan fälgar och helljus

En ofta förbisedd aspekt av fordonsbelysning är hur väl fälgar kan komplettera och förstärka din bils estetik och ljusprestanda. Hos OCL Brorssons erbjuder vi fälgar som inte bara förbättrar din bils utseende men också dess hantering och stabilitet. Stabila fälgar håller dina däck rätt justerade, vilket ger bättre ljusriktning och minskar risken för att ljuset sprids ojämnt. Detta kan vara särskilt viktigt när du använder helljus, eftersom rätt ljusvinkel hjälper till att maximera sikten utan att blända.

 

Tips för att maximera din säkerhet med helljus

  • Se till att dina helljus är rätt justerade. För högt inställda ljus kan lätt blända andra, medan för lågt inställda ljus minskar din egen sikt.
  • Kontrollera regelbundet att ljuskällorna är rena och fungerar som de ska. Smutsiga eller felaktigt fungerande lampor kan minska ljusets effektivitet.
  • Växla mellan helljus och halvljus beroende på trafik- och väderförhållanden. Lär dig snabbt växla mellan lägena för att anpassa dig efter förändrade förhållanden utan att tappa fokus på vägen.

Att förstå när och hur du ska använda helljus är avgörande för både din och andras säkerhet på vägen. Kom ihåg att rätt fälgar inte bara kan förbättra din bils utseende utan också dess prestanda. Besök OCL Brorssons för att hitta det perfekta komplementet till ditt fordons belysningssystem och för att säkerställa att du kör med optimal säkerhet och stil.

Fälgfrågor
Peter Norlin
Peter Norlin

Fälgspecialist

Peter Norlin, fälgspecialist på OCL Brorssons. Med mångårig erfarenhet och expertis inom fälgbranschen hjälper Peter kunder att hitta de perfekta fälgarna för deras fordon. För frågor eller konsultationer, vänligen kontakta honom på p.norlin@oclbrorssons.se.