När måste bilen besiktigas?

Besiktningen av ditt fordon är avgörande för både trafiksäkerheten och miljön. Här går vi igenom när olika typer av fordon behöver besiktas, samtidigt som vi på OCL Brorssons ger tips om hur rätt fälgar kan påverka ditt fordon vid besiktningen.

 

Regler för personbilar och lätta lastbilar:

  • Första besiktningen: Senast 36 månader efter att fordonet först registrerades eller togs i bruk.
  • Andra besiktningen: Måste ske senast 24 månader efter den första besiktningen.
  • Därefter: Besiktning ska utföras var 14:e månad.
  • För tyngre fordon som lastbilar och bussar är reglerna striktare, med årliga besiktningar efter det första året. Därtill måste alla fordon som har indragna trafiktillstånd eller som identifierats med väsentliga säkerhetsbrister vid kontroll, omedelbart besiktas.

 

Fälgarnas roll vid besiktning

När ditt fordon ska besiktas är det inte bara motor och bromsar som granskas. Hjulen, inklusive fälgar och däck, spelar också en stor roll för fordonets säkerhet och prestanda. Hos OCL Brorssons kan du hitta fälgar som inte bara förbättrar din bils utseende utan också dess väghållning och kompatibilitet med däck som uppfyller säkerhetskraven vid besiktning.

 

Besiktningstidpunkter och registrering

Du kan enkelt kolla upp ditt fordon via Transportstyrelsens e-tjänster för att få reda på exakt när din bil behöver besiktas nästa gång. Det är ditt ansvar som fordonsägare att hålla reda på dessa datum, då sen ankomst till besiktning kan resultera i körförbud.

 

Slutligen

Förutom att följa besiktningsdatum är det viktigt att förbereda din bil för besiktning. Kontrollera att dina fälgar och däck är i gott skick, fria från skador och uppfyller alla krav för ditt fordon. Att välja rätt fälgar förbättrar din bils utseende, prestanda och säkerhet.

 

För mer information om hur du väljer rätt fälgar och förbereder din bil för besiktning, besök oss på OCL Brorssons eller vår hemsida. Vi ser fram emot att hjälpa dig att hålla ditt fordon i toppskick!

Fälgfrågor
Peter Norlin
Peter Norlin

Fälgspecialist

Peter Norlin, fälgspecialist på OCL Brorssons. Med mångårig erfarenhet och expertis inom fälgbranschen hjälper Peter kunder att hitta de perfekta fälgarna för deras fordon. För frågor eller konsultationer, vänligen kontakta honom på p.norlin@oclbrorssons.se.