Vad är en plankorsning?

En plankorsning är en korsning där en väg och en järnväg eller spårväg möts på samma plan. Detta innebär att det inte finns någon bro eller tunnel som skiljer de två trafikanläggningarna åt. I stället korsar de varandras vägar direkt på marknivå.

 

Plankorsningar med järnväg

Plankorsningar mellan väg och järnväg är vanligt förekommande och kan vara utrustade med olika säkerhetsanordningar för att förhindra olyckor. Dessa kan delas in i två huvudkategorier: aktiva och passiva skyddsanordningar.

Aktiva skyddsanordningar inkluderar:

  • Bommar: Helbommar eller halvbommar som fälls ner när ett tåg närmar sig.
  • Ljus- och ljudsignaler: Signaler som varnar trafikanter om ett annalkande tåg.
  • Hinderdetektorer: Sensorer som förhindrar bommar från att fällas helt om ett fordon befinner sig i korsningen, vilket samtidigt visar stoppsignal för tåg.

Passiva skyddsanordningar inkluderar:

  • Vägskyltar: Skyltar som kryssmärken, stoppskyltar eller väjningspliktsskyltar som uppmanar trafikanter att vara försiktiga.

 

Plankorsningar med spårväg

Plankorsningar mellan väg och spårväg är skyltade och signalerade på liknande sätt som vanliga vägkorsningar. Spårvagnar har företräde och rör sig ofta med lägre hastighet än tåg. I vissa städer, som Lidingö, används särskilda varningsskyltar före korsningar med spårvägar.

 

Säkerhet vid plankorsningar

Säkerheten vid plankorsningar är en viktig aspekt för att förhindra olyckor. Trafikverket arbetar kontinuerligt med att förbättra säkerheten genom att installera bommar och ljus- och ljudsignaler, samt genom att avlägsna vissa plankorsningar och ersätta dem med planskilda korsningar.

 

Fälgar och säkerhet

När du tänker på säkerhet vid körning, kom ihåg att rätt fälgar och däck spelar en avgörande roll. Kvaliteten på fälgar kan påverka bilens prestanda och stabilitet, vilket är särskilt viktigt när du korsar en plankorsning. Besök oclbrorssons.se för att hitta de bästa fälgarna som inte bara förbättrar bilens utseende utan också dess säkerhet.

 

 

Avslutande ord

Att förstå vad en plankorsning är och hur man hanterar dem säkert är viktigt för alla trafikanter. Respektera alltid varningssignaler och bommar, och se till att din bil är i gott skick för att minimera risken för olyckor.

Fälgfrågor
Peter Norlin
Peter Norlin

Fälgspecialist

Peter Norlin, fälgspecialist på OCL Brorssons. Med mångårig erfarenhet och expertis inom fälgbranschen hjälper Peter kunder att hitta de perfekta fälgarna för deras fordon. För frågor eller konsultationer, vänligen kontakta honom på p.norlin@oclbrorssons.se.