Vad är parkeringsljus?

Parkeringsljus, även kallade positionsljus, är en viktig del av din bils belysningssystem. De används för att tydligt markera bilens position när den är parkerad i dåliga siktförhållanden, till exempel i mörker eller på skymda platser. Parkeringsljus är desamma som positionsljus, men termen "parkeringsljus" används oftast när bilen står stilla.

 

Funktion och användning av parkeringsljus

Parkeringsljus finns både fram och bak på bilen. De främre parkeringsljusen lyser vitt, medan de bakre lyser rött. Deras främsta syfte är att göra bilen synlig för andra trafikanter, vilket hjälper till att undvika olyckor.

  • Vid körning: Parkeringsljus används i kombination med andra belysningsalternativ som halvljus och helljus för att göra bilen synlig.
  • När du parkerar: Använd parkeringsljusen när du parkerar på en mörk eller skymd plats för att andra trafikanter ska kunna se din bil. Detta är särskilt viktigt på landsvägar och andra platser där sikten kan vara begränsad.

 

Hur man tänder parkeringsljusen

För att slå på parkeringsljusen, använd vredet på blinkersspaken eller panelen vid ratten. Symbolen för parkeringsljus är vanligtvis en grön eller vit symbol som ser ut som två små lampor.

 

Regler för parkeringsljus

För att framföra ditt fordon på ett lagligt och säkert sätt måste du följa vissa regler för användning av parkeringsljus:

  • Vid färd: Du måste ha två tända strålkastare fram på bilen. Vid dagsljus kan du använda halvljus, varselljus eller dimljus. Endast parkeringsljus räcker inte.
  • Vid parkering: Parkeringsljus ska vara tända när du parkerar på en mörk eller skymd plats för att göra bilen synlig.
  • Funktionalitet: Din bil måste ha minst två fungerande parkeringsljus fram och två bak. Vita ljus fram och röda ljus bak.

 

Parkeringsljus och besiktning

Om parkeringsljusen inte fungerar vid besiktning får du en anmärkning. En trasig parkeringsljuslampa innebär en mindre anmärkning (2X), som måste åtgärdas innan nästa besiktning. Om samma lampa fortfarande är trasig vid nästa besiktning kan du få en 2:a, vilket kräver en ombesiktning.

 

Betydelsen av fälgar för din bil

Precis som parkeringsljus är viktiga för bilens säkerhet och synlighet, spelar fälgar en avgörande roll för bilens prestanda och estetik. På OCL Brorssons erbjuder vi ett brett utbud av fälgar som inte bara förbättrar utseendet på din bil, utan också dess körförmåga. Att investera i kvalitetsfälgar kan bidra till en bättre körupplevelse och ökad säkerhet, särskilt när du behöver stanna och parkera i varierande väg- och siktförhållanden.

 

Slutsats

Parkeringsljus är en enkel men viktig funktion som säkerställer att din bil är synlig för andra trafikanter när den är parkerad. Genom att använda parkeringsljus korrekt kan du minimera risken för olyckor och göra din bil mer säker på vägen. Och glöm inte att hålla din bil utrustad med rätt fälgar för att optimera både säkerhet och stil.

Fälgfrågor
Peter Norlin
Peter Norlin

Fälgspecialist

Peter Norlin, fälgspecialist på OCL Brorssons. Med mångårig erfarenhet och expertis inom fälgbranschen hjälper Peter kunder att hitta de perfekta fälgarna för deras fordon. För frågor eller konsultationer, vänligen kontakta honom på p.norlin@oclbrorssons.se.