Vad är sant när det gäller bilbälten i personbilar?

Bilbältets vikt kan inte överskattas. Det är en livräddande anordning som är obligatorisk i alla sittplatser i svenska personbilar, både fram och bak. Lagen kräver att alla som färdas i en bil använder bilbälte om sådant finns tillgängligt.

 

Säkerhetsaspekter av bilbälten

Bilbälten är designade för att skydda dig genom att fördela kraften från en kollision över kroppens starkare delar, såsom bäcken och bröstkorg, i stället för magen. Detta minskar risken för allvarliga skador i händelse av en olycka. Ett korrekt justerat trepunktsbälte – som går över höften och bröstet – kan minska risken för allvarliga skador och dödsfall i bilolyckor med upp till 50%.

 

Viktiga regler och tips för användning:

  • Axelbandet ska placeras över mitten av bröstet och axeln, inte under armen eller bakom ryggen.
  • Höftbandet ska vila över höfterna, inte över magen, för att undvika inre skador.
  • Bältet ska vara anpassat till din kropp. Använd bältesjusteraren för att sänka eller höja bältet så att det passar korrekt.

Lagar och regler

Alla passagerare, oavsett ålder, måste använda bilbälte där det finns tillgängligt. Barn under 135 cm ska använda särskilda skyddsanordningar som bilbarnstol eller bälteskudde. Föraren är ansvarig för att se till att alla passagerare under 15 år använder bilbälte eller godkänd skyddsanordning.

När du färdas säkert i din bil är det inte bara bilbälten som bidrar till säkerheten. Rätt fälgar spelar också en viktig roll. På OCL Brorssons kan du hitta ett brett sortiment av fälgar som inte bara förbättrar din bils utseende utan även dess väghållning och säkerhet. Rätt fälgar hjälper till att upprätthålla god kontakt med vägen, vilket är särskilt avgörande i kritiska situationer.

 

Summering

Bilbälten är en grundläggande och vital del av fordonssäkerheten. De är utformade för att skydda liv och minska skador vid olyckor. Att använda bilbälte är inte bara en laglig skyldighet, det är en enkel åtgärd som kan rädda liv. Kom ihåg att ett enkelt klick kan göra den stora skillnaden varje gång du sätter dig i bilen. Och när du ser över bilens säkerhetsutrustning, glöm inte att även välja rätt fälgar för att maximera din och dina medpassagerares säkerhet.

Fälgfrågor
Peter Norlin
Peter Norlin

Fälgspecialist

Peter Norlin, fälgspecialist på OCL Brorssons. Med mångårig erfarenhet och expertis inom fälgbranschen hjälper Peter kunder att hitta de perfekta fälgarna för deras fordon. För frågor eller konsultationer, vänligen kontakta honom på p.norlin@oclbrorssons.se.