Vad är sant om en släpvagns bromssystem?

Att förstå hur bromssystemet på en släpvagn fungerar är avgörande för säkerheten på vägen. Här är de viktigaste aspekterna du bör känna till:

 

Viktiga fakta om släpvagnens bromssystem

Släpvagnar har oftast två typer av bromssystem: påskjutsbroms och katastrofbroms. Påskjutsbromsen är mekanisk och aktiveras när dragfordonet bromsar, vilket trycker in dragstången och aktiverar bromsarna på släpvagnen. Katastrofbromsen, även kallad katastrofvajer, är en säkerhetsfunktion som aktiveras om släpvagnen skulle lossna från dragfordonet och drar då åt bromsarna för att stoppa släpvagnen.

Vissa moderna släpvagnar är utrustade med ABS (Anti-lock Braking System) som förhindrar hjullåsning vid kraftig inbromsning och förbättrar kontrollen. Parkeringsbroms krävs på släpvagnar med en tjänstevikt över 400 kg för att hålla släpvagnen stillastående när den är parkerad.

Regelbundet underhåll av bromssystemet är nödvändigt för att säkerställa korrekt funktion. Detta inkluderar att kontrollera bromsbelägg, bromsskivor och bromsvätskenivåer.

 

Fälgarnas betydelse för släpvagnens bromssystem

Valet av fälgar påverkar bromssystemets effektivitet. På OCL Brorssons erbjuder vi fälgar som förbättrar både prestanda och säkerhet. Våra fälgar hjälper till att:

  • Förbättra värmeavledning: Effektiv bortledning av värme från bromsarna minskar risken för överhettning.
  • Öka stabiliteten: Ger bättre kontroll och stabilitet, särskilt vid höga hastigheter och tunga laster.
  • Optimera hanteringen: Säkerställer en jämn och pålitlig bromsning, vilket är kritiskt när du transporterar tunga eller känsliga laster.

Att regelbundet kontrollera och underhålla släpvagnens bromssystem är avgörande för säkerheten. Genom att välja rätt fälgar från OCL Brorssons kan du ytterligare förbättra din släpvagns prestanda och säkerhet. Upptäck hur våra produkter kan förbättra din körupplevelse och göra transporten säkrare.

Fälgfrågor
Peter Norlin
Peter Norlin

Fälgspecialist

Peter Norlin, fälgspecialist på OCL Brorssons. Med mångårig erfarenhet och expertis inom fälgbranschen hjälper Peter kunder att hitta de perfekta fälgarna för deras fordon. För frågor eller konsultationer, vänligen kontakta honom på p.norlin@oclbrorssons.se.