Vad består kylarvätska av?

Kylarvätska är en blandning av vatten och glykol, vanligtvis i proportionerna 50/50. Glykolens huvudsakliga funktion är att höja kokpunkten och sänka fryspunkten, vilket förhindrar att vätskan kokar över eller fryser i kylsystemet. Det finns två huvudsakliga typer av glykol: etylenglykol och propylenglykol. Vilken typ som passar din bil bäst kan du hitta i bilens instruktionsbok. Förutom glykol och vatten innehåller kylarvätska korrosionshämmande tillsatser för att skydda motorns kylsystem mot rost och avlagringar.

 

Kylarvätskans funktion

Kylarvätska spelar en avgörande roll i att hålla motorn vid rätt arbetstemperatur. Den cirkulerar genom motorn och absorberar värmen som genereras under förbränningsprocessen. När vätskan passerar genom kylaren kyls den ner och cirkulerar sedan tillbaka till motorn för att fortsätta kylprocessen. Utan tillräcklig mängd kylarvätska riskerar motorn att överhettas, vilket kan leda till allvarliga skador.

 

Kontroll och påfyllning av kylarvätska

Att hålla koll på kylarvätskan är viktigt, särskilt inför vintersäsongen. Innan vintern är det bra att kontrollera glykolmängden i kylarvätskan för att säkerställa att den klarar låga temperaturer. Om nivån är låg behöver du fylla på mer glykol, vilket ibland kan kräva att du tappar av lite av den befintliga vätskan för att få plats. Det är också klokt att alltid ha en extra flaska kylarvätska i bilen för nödsituationer.

 

Så fyller du på kylarvätska

När du fyller på kylarvätska bör du alltid göra det när motorn är kall. Öppna locket till kylarvätskebehållaren försiktigt för att undvika skållning från het vätska. Fyll på vätskan tills nivån når den rekommenderade markeringen. Använd antingen färdigblandad kylarvätska eller blanda den själv med avmineraliserat vatten för bästa resultat.

 

Skydd mot korrosion

Kylarvätska är också viktig för att skydda motorn mot korrosion och avlagringar. Glykolen i vätskan har smörjande egenskaper som hjälper till att hålla motordelarna i gott skick. Om din bil förbrukar mer kylarvätska än normalt kan det vara ett tecken på en läckande topplockspackning, vilket bör åtgärdas omgående för att undvika dyra reparationer.

 

Byte av kylarvätska

Vid byte av kylarvätska rekommenderas det att följa tillverkarens riktlinjer och byta vätskan regelbundet för att säkerställa att tillsatserna fungerar effektivt. Byte av kylarvätska kan göras vid en vanlig bilservice, vilket är ett bra tillfälle att säkerställa att allt fungerar som det ska.

 

Fälgar och kylarvätska

Om du är i behov av nya fälgar till din bil, besök oclbrorssons.se för ett brett utbud av fälgar som passar just din bilmodell. Att investera i nya fälgar kan inte bara förbättra bilens prestanda utan också ge den ett nytt och fräscht utseende. Med rätt fälgar kan du komplettera bilens stil och säkerställa att den presterar optimalt på vägarna.

Fälgfrågor
Peter Norlin
Peter Norlin

Fälgspecialist

Peter Norlin, fälgspecialist på OCL Brorssons. Med mångårig erfarenhet och expertis inom fälgbranschen hjälper Peter kunder att hitta de perfekta fälgarna för deras fordon. För frågor eller konsultationer, vänligen kontakta honom på p.norlin@oclbrorssons.se.