Vad ingår i tjänstevikt?

Att förstå olika vikter för fordon är avgörande. Ett av de mest grundläggande och viktiga begreppen är tjänstevikt. Men vad exakt innebär tjänstevikt och vad ingår i denna vikt? Läs vidare för en tydlig och detaljerad förklaring som hjälper dig att förstå detta viktiga koncept.

När du lär dig om olika fordonsvikter stöter du på termer som tjänstevikt, totalvikt, bruttovikt och maxlast. Att hålla koll på dessa kan kännas överväldigande, men oroa dig inte – vi bryter ner det för dig. Låt oss börja med att förklara tjänstevikt och vad som ingår i denna viktkategori.

 

Vad är tjänstevikt?

Tjänstevikt är den vikt ett fordon har när det är körklart och inkluderar några specifika komponenter. För att vara exakt består tjänstevikten av följande:

  • Fordonets egen vikt: Detta är vikten på själva fordonet i sin standardkonfiguration.
  • Förare: En standardvikt på 75 kg för föraren ingår i tjänstevikten.
  • Bränsle: Full tank med bränsle räknas in.
  • Smörjolja och andra vätskor: Detta inkluderar smörjolja, kylvätska, spolarvätska och andra nödvändiga vätskor.
  • Reservhjul och verktyg: Om det finns ett reservhjul och verktyg som tillhör fordonet, ingår dessa också i tjänstevikten.

För motorcyklar och mopeder räknas förarens vikt inte in i tjänstevikten. Om motorcykeln är eldriven, räknas inte batterierna in i tjänstevikten.

 

Varför är tjänstevikt viktig?

Att känna till fordonets tjänstevikt är viktigt av flera skäl. Överlastning kan påverka fordonets säkerhet och hanterbarhet. Det finns även regler och lagar som specificerar hur mycket vikt ett fordon får bära och slutligen förbrukar ett tyngre fordon mer bränsle.

För att ge ett konkret exempel, om du äger en bil som har en vikt på 1800 kg och du som förare väger 75 kg, blir således tjänstevikten 1875 kg. Det inkluderar även full tank med bränsle och alla nödvändiga vätskor.

 

Utrustning som påverkar vikten

När det gäller bilens vikt och prestanda spelar fälgar en avgörande roll. Hos OCL Brorssons erbjuder vi ett brett sortiment av fälgar som inte bara förbättrar bilens utseende utan även dess prestanda och säkerhet. Genom att välja rätt fälgar kan du optimera din bils vikt och köregenskaper, vilket är en viktig faktor att ta hänsyn till när du räknar ut bilens tjänstevikt.

Slutsats

Att förstå vad som ingår i tjänstevikt är avgörande för säker och ekonomisk körning. Genom att ha koll på detta kan du säkerställa att ditt fordon alltid är inom de lagliga och säkra gränserna för vikt. Glöm inte att rätt fälgar kan göra en stor skillnad för din bils prestanda och säkerhet – besök OCL Brorssons för att hitta de perfekta fälgarna för ditt fordon.

Fälgfrågor
Peter Norlin
Peter Norlin

Fälgspecialist

Peter Norlin, fälgspecialist på OCL Brorssons. Med mångårig erfarenhet och expertis inom fälgbranschen hjälper Peter kunder att hitta de perfekta fälgarna för deras fordon. För frågor eller konsultationer, vänligen kontakta honom på p.norlin@oclbrorssons.se.