Vad står ABS för?

ABS står för Antiblockiersystem på tyska och Anti-lock Braking System på engelska, vilket översätts till antiblockeringssystem eller låsningsfria bromsar på svenska. Det är en viktig säkerhetsmekanism i fordon som hjälper till att förhindra att hjulen låser sig vid kraftig inbromsning, vilket i sin tur möjliggör att föraren behåller styrkontroll och kan undvika hinder även under hårda inbromsningar.

 

Funktionen hos ABS

ABS-systemet fungerar genom att övervaka varje hjuls rotationshastighet med hjälp av hastighetssensorer. Om systemet upptäcker att ett eller flera hjul börjar låsa sig, justerar det automatiskt bromstrycket för att hålla hjulen rörliga nästan upp till gränsen för låsning. Detta minimerar risken för att bilen skenar okontrollerat och hjälper till att förkorta bromssträckan.

 

Teknisk utveckling

Tekniken bakom ABS har sina rötter i flygindustrin från 1950-talet, men det var inte förrän på 1970-talet som ABS började användas i bilar. De första systemen var ganska grundläggande och fungerade endast på ett par hjul, men moderna ABS-system är mycket mer avancerade och ingår som standard i de flesta nya fordon. Utvecklingen av ABS har lett till skapandet av ytterligare system för att förbättra säkerheten, som elektroniska stabilitetskontrollsystem (ESC) som också använder ABS-teknik för att hjälpa förare att behålla kontrollen under kritiska situationer.

 

Varför ABS är viktigt

Att utrusta fordon med ABS har visat sig signifikant minska antalet trafikolyckor genom att förbättra bromsprestanda under svåra förhållanden som vått eller halt väglag. Faktum är att många olyckor kan undvikas när fordon är utrustade med fungerande ABS eftersom det hjälper föraren att behålla kontrollen under nödbromsning.

 

ABS och bilvård

När du tittar på uppdateringar för din bil, kanske för att öka dess prestanda eller bara för att förnya dess utseende, kan du överväga att titta på vårt utbud av fälgar på oclbrorssons.se. Att välja rätt fälgar förbättrar inte bara din bils estetiska uttryck utan också dess hantering och säkerhet, kompletterande till säkerhetssystem som ABS.

Genom att förstå och uppskatta vikten av säkerhetssystem som ABS, kan du göra mer informerade val om både utrustning och körbeteende, vilket kan bidra till säkrare vägar för alla.

Fälgfrågor
Peter Norlin
Peter Norlin

Fälgspecialist

Peter Norlin, fälgspecialist på OCL Brorssons. Med mångårig erfarenhet och expertis inom fälgbranschen hjälper Peter kunder att hitta de perfekta fälgarna för deras fordon. För frågor eller konsultationer, vänligen kontakta honom på p.norlin@oclbrorssons.se.