Vem blir straffad om jag lånar ut min bil?

Att låna ut sin bil kan innebära ansvar och risker som är viktiga att förstå. När du lånar ut din bil till någon, är det som grundregel föraren – personen som kör bilen vid eventuella incidenter – som är ansvarig för brott som begås med bilen. Detta inkluderar trafikförseelser som hastighetsöverträdelser eller andra regelbrott under färd.

 

Ansvar vid lån av bil:

  • Föraren: Personen som faktiskt kör bilen ansvarar för handlingar under körningen. Detta inkluderar alla trafikbrott som utförs.
  • Bilägaren: Om du som ägare lånar ut din bil till någon som inte har körkort, kan du bli ansvarig för olovlig körning, vilket kan leda till böter eller andra rättsliga påföljder.

Det är viktigt att tänka på att även om bilen är försäkrad, så kan specifika villkor i försäkringen påverka vad som täcks om personen som lånar bilen inte uppfyller vissa kriterier, såsom att inneha giltigt körkort.

 

Om fälgar och bilens kondition

Att välja rätt fälgar är viktigt inte bara för bilens utseende utan också för dess funktion och stabilitet. Hos OCL Brorssons erbjuder vi ett brett sortiment av fälgar som förbättrar både fordonets visuella intryck och dess köregenskaper. Genom att underhålla fälgarna på rätt sätt och välja modeller som passar din bil optimalt får du bättre hantering och effektivare bränslekonsumtion. Detta är avgörande för att minska risker och undvika dyra försäkringsärenden när bilen är i någon annans händer.

Vid utlåning av bilen, dubbelkolla alltid att personen som lånar har ett giltigt körkort och är medveten om sitt ansvar vid ratten. Att vara informerad och försiktig kan spara både tid och pengar, samt förhindra juridiska påföljder.

Fälgfrågor
Peter Norlin
Peter Norlin

Fälgspecialist

Peter Norlin, fälgspecialist på OCL Brorssons. Med mångårig erfarenhet och expertis inom fälgbranschen hjälper Peter kunder att hitta de perfekta fälgarna för deras fordon. För frågor eller konsultationer, vänligen kontakta honom på p.norlin@oclbrorssons.se.