Vilken färg får bromsljuset ha?

När det kommer till säkerheten på vägarna är korrekt användning och färg på bromsljus avgörande. Det finns tydliga regler för vilken färg bromsljuset på ditt fordon bör ha för att säkerställa att dina intentioner är tydliga för andra trafikanter.

 

Bromsljusets färg

Standardfärgen för bromsljus är rött. Detta är internationellt erkänt och används för att signalera till andra förare att du saktar ner eller stannar. Rött ljus har en lång våglängd som lätt kan ses på avstånd, vilket minimerar risken för olyckor.

 

Undantag och historiska fordon

Tilläggsregler finns för fordon tillverkade före 1996, där det är tillåtet att ha gula bromsljus. Denna regel är avsedd att bevara den historiska autenticiteten av äldre fordon. Enligt Transportstyrelsens föreskrifter TSFS 2013:63, 21 kap. 122 §, är det tillåtet för fordon från 1995 eller tidigare att ha minst en stopplykta som avger gult ljus när färdbromsen används.

 

Kontroll och underhåll

Det är viktigt att regelbundet kontrollera att bromsljusen fungerar korrekt och att ljuset har rätt färg. Ett felaktigt bromsljus kan leda till missförstånd i trafiken och potentiellt farliga situationer.

 

Komplettera med rätt fälgar

Att välja rätt fälgar förbättrar inte bara din bils utseende utan också dess prestanda och säkerhet. Hos OCL Brorssons hittar du fälgar som passar din bil perfekt, vilket förstärker både dess utseende och funktionalitet på vägen.

Genom att följa dessa riktlinjer och se till att din bil är utrustad med korrekta och funktionella bromsljus samt snygga och passande fälgar, kan du köra säkrare och med stil. Kom ihåg att alltid hålla dig uppdaterad om gällande trafikregler och bilens utrustning.

Fälgfrågor
Peter Norlin
Peter Norlin

Fälgspecialist

Peter Norlin, fälgspecialist på OCL Brorssons. Med mångårig erfarenhet och expertis inom fälgbranschen hjälper Peter kunder att hitta de perfekta fälgarna för deras fordon. För frågor eller konsultationer, vänligen kontakta honom på p.norlin@oclbrorssons.se.