Vilken ljuskombination är förbjuden?

När du navigerar på vägarna är det viktigt att använda rätt ljuskombinationer för att säkerställa både din egen och andras säkerhet. Här går vi igenom vilka ljuskombinationer som är tillåtna och vilka som är förbjudna, så att du kan köra tryggt och regelrätt.

 

Tillåtna ljuskombinationer

  • Halvljus och parkeringsljus: Detta är den vanligaste tillåtna kombinationen. Halvljuset avger tillräckligt ljus för att du ska se vägen och för att andra trafikanter ska se dig.
  • Dimljus och parkeringsljus: Under särskilda förhållanden, som tät dimma eller kraftigt regn, är det tillåtet att använda framdimljus i kombination med parkeringsljus.

Förbjudna ljuskombinationer

  • Halvljus tillsammans med dimljus: Denna kombination är förbjuden eftersom det kan orsaka överflödigt ljus som kan blända andra förare.
  • Varselljus med andra ljus: Att kombinera varselljus med halvljus, dimljus eller någon annan ljusform är inte tillåtet. Varselljuset är till för att användas enskilt under dagtid i goda väderförhållanden.

Extra information om ljusanvändning

Använd helljus när du kör på ödevägar utan mötande trafik. Kom ihåg att stänga av helljuset när du möter andra trafikanter eller när du kör bakom ett annat fordon för att undvika att blända. Dimbakljus är tillåtna endast när sikten är kraftigt begränsad, exempelvis i tjock dimma, och ska stängas av så fort sikten förbättras för att inte blända trafikanter bakom dig.

För att din bil ska vara synlig och säker på vägen, särskilt under de mörkare månaderna, är det viktigt att även dina bakljus och registreringsskyltbelysning alltid är aktiverade när dina framlyktor är tända.

 

Utöka säkerhetstänket

För att förstärka bilens säkerhet och estetik samtidigt som du ser till att dina ljus fungerar optimalt, kan du överväga att uppgradera dina fälgar. Hos OCL Brorssons erbjuder vi ett brett utbud av fälgar som inte bara förbättrar din bils utseende utan också dess prestanda på vägen. Korrekt utvalda fälgar kan bidra till bättre väghållning, vilket är avgörande under svåra väderförhållanden där rätt ljuskombination spelar en kritisk roll för säkerheten.

Fälgfrågor
Peter Norlin
Peter Norlin

Fälgspecialist

Peter Norlin, fälgspecialist på OCL Brorssons. Med mångårig erfarenhet och expertis inom fälgbranschen hjälper Peter kunder att hitta de perfekta fälgarna för deras fordon. För frågor eller konsultationer, vänligen kontakta honom på p.norlin@oclbrorssons.se.