Måste alla 4 däck vara av samma typ?

När det kommer till säkerhet och prestanda på vägen är valet av däck avgörande. Många bilägare undrar om alla fyra däcken på bilen måste vara av samma typ. Här besvarar vi den frågan och ger dig all information du behöver.

 

Måste alla däck vara av samma typ?

Ja, enligt lag ska alla fyra däck på en personbil vara av samma typ. Det innebär att du inte kan blanda olika typer av däck, såsom sommardäck, vinterdäck, dubbdäck eller friktionsdäck, på samma bil. Detta krav är satt för att säkerställa jämn prestanda och stabilitet under körning.

 

Undantag vid nödsituationer

Vid en nödsituation, som en punktering, är det tillåtet att tillfälligt använda ett annat däck, till exempel ett reservdäck. Detta däck bör bytas ut så snart som möjligt för att återställa bilens säkerhet och prestanda.

 

Däckdimensioner och mönsterdjup

  • Dimensioner: Däck på samma axel måste ha samma dimensioner. Framdäcken ska vara identiska och bakdäcken ska vara identiska. Du kan dock ha olika dimensioner fram och bak, så länge de är av samma typ.
  • Mönsterdjup: Enligt lag får du ha olika mönsterdjup på däcken, så länge de uppfyller minimikraven. Sommardäck ska ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm och vinterdäck minst 3 mm. Det är dock rekommenderat att alla fyra däck har samma mönsterdjup för att säkerställa bästa möjliga grepp och stabilitet.

 

Kan man blanda olika däckmärken och mönster?

Även om det inte är lagstadgat att alla däck måste vara av samma märke eller ha samma slitbanemönster, rekommenderas det starkt att du använder däck av samma varumärke och med samma mönster. Detta för att garantera optimal prestanda och säkerhet. Om det är nödvändigt att blanda märken eller mönster, ska detta göras parvis på samma axel.

 

Fälgar och säkerhet

Att ha rätt fälgar är också viktigt för säker och bekväm körning. På OCL Brorssons erbjuder vi ett brett utbud av fälgar som passar din bil. Våra fälgar är designade för att matcha dina däck perfekt, vilket ytterligare förbättrar bilens prestanda och säkerhet.

 

 

Speciella fall: sportbilar och fyrhjulsdrivna fordon

  • Sportbilar: Vissa sportbilar, som Corvette och Lamborghini, kräver olika däckstorlekar fram och bak. Dessa fordon är konstruerade för att hantera olika däckstorlekar och typer för optimal prestanda.
  • Fyrhjulsdrivna bilar: För fyrhjulsdrivna fordon är det viktigt att alla fyra däck har ungefär samma slitage. Olika slitage kan leda till att systemet aktiverar fyrhjulsdriften i onödan, vilket kan skada kraftöverföringen.

 

Rådgivning och experthjälp

Om du är osäker på vilka däck som passar bäst för din bil, är det alltid en bra idé att rådfråga en däckexpert. Besök gärna OCL Brorssons för professionell rådgivning och ett brett sortiment av däck och fälgar som uppfyller dina behov och säkerhetskrav.

Att välja rätt däck och fälgar är avgörande för din bils säkerhet och prestanda. Genom att följa dessa riktlinjer och använda rätt produkter kan du njuta av en trygg och stabil körning året runt. Välkommen till OCL Brorssons för mer information och experthjälp

Fälgfrågor
Peter Norlin
Peter Norlin

Fälgspecialist

Peter Norlin, fälgspecialist på OCL Brorssons. Med mångårig erfarenhet och expertis inom fälgbranschen hjälper Peter kunder att hitta de perfekta fälgarna för deras fordon. För frågor eller konsultationer, vänligen kontakta honom på p.norlin@oclbrorssons.se.