Måste släpet ha dubbdäck om bilen har det?

När vinterväglag råder i Sverige mellan 1 december och 31 mars är det viktigt att både bil och släpvagn är korrekt utrustade för att säkerställa trygg och stabil körning. Här förklarar vi tydligt vad som gäller för dubbdäck på släpvagnar när bilen har dubbdäck.

 

Regelverk för släpvagnar och dubbdäck

Om din bil är utrustad med dubbdäck under vintermånaderna och det råder vinterväglag, så måste även släpvagnen som du drar ha dubbdäck. Detta krav gäller för att minimera risken för att släpvagnen sladdar eller skapar en fällknivseffekt, vilket kan ske om släpvagnen har sämre grepp än bilen.

 

Viktiga punkter att notera:

  • Om bilen har dubbdäck under vinterväglag, måste släpvagnen också ha det för att upprätthålla enhetligt väggrepp och stabilitet.
  • Att ha dubbdäck på både bil och släpvagn bidrar till att undvika skillnader i bromsförmåga mellan fordonet och släpet, vilket är viktigt för att förhindra olyckor.

Undantag

Om din bil har odubbade vinterdäck, även kända som friktionsdäck, är det tillåtet att släpvagnen har antingen dubbdäck eller odubbade däck. Detta ger dig flexibilitet att välja släpvagnens däcktyp baserat på dina preferenser och de specifika förhållandena.

 

Rätt fälgar till däcken

Eftersom däcken spelar en så central roll i fordonets säkerhet och prestanda är det även värt att tänka på valet av fälgar. På oclbrorssons.se hittar du fälgar som inte bara kompletterar dina däck utan även förbättrar din bil och släpvagns totala prestanda och utseende. Att välja rätt fälgar kan också bidra till bättre stabilitet och bränsleeffektivitet.

 

Summering

Att hålla däck och fälgar i gott skick och följa gällande lagstiftning är avgörande för säkerheten på vägarna under vintermånaderna. Kom ihåg att dubbdäck på släpvagnen är obligatoriskt om bilen har det under vinterväglag. Detta garanterar att båda fordonen hanteras lika väl på isiga och snöiga vägar.

För att utforska vårt urval av fälgar som passar både din bil och släpvagn, besök oss på oclbrorssons.se och ta ett steg närmare en säkrare och mer stilfull körupplevelse.

Fälgfrågor
Peter Norlin
Peter Norlin

Fälgspecialist

Peter Norlin, fälgspecialist på OCL Brorssons. Med mångårig erfarenhet och expertis inom fälgbranschen hjälper Peter kunder att hitta de perfekta fälgarna för deras fordon. För frågor eller konsultationer, vänligen kontakta honom på p.norlin@oclbrorssons.se.