När är det förbjudet att köra med dubbdäck?

I Sverige finns specifika regler som styr användningen av dubbdäck för att balansera mellan trafiksäkerhet under vinterförhållanden och miljöpåverkan. Att förstå dessa regler är viktigt för alla bilförare som vill navigera säkert genom säsongerna samtidigt som de följer lagen.

 

Grundregler för användning av dubbdäck

Dubbdäck får användas under perioden från och med den 1 oktober till och med den 15 april. Dessa datum är fastställda för att täcka den typiska vintersäsongen när vägar kan vara isiga eller täckta av snö, vilket gör dubbdäck till ett säkert alternativ.

 

Förbudstider

Det är förbjudet att använda dubbdäck från den 16 april till den 30 september varje år. Detta förbud syftar till att minska vägslitage och luftföroreningar, särskilt partikelutsläpp som är vanliga med dubbdäck.

 

Undantag från regeln

Om det är, eller förväntas bli vinterväglag under perioden då dubbdäck är förbjudna, är det tillåtet att använda dem. Vinterväglag definieras som när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan.

Säkerhetsöverväganden

Användningen av dubbdäck när det inte är tillåtet kan resultera i böter. Det är dock viktigt att väga denna risk mot säkerhetsrisken att köra med olämpliga däck under farliga väderförhållanden. Säkerheten måste alltid komma först, och därför kan det ibland vara nödvändigt att använda dubbdäck även utanför den tillåtna perioden om vinterväglag råder.

 

Rätt fälgar till däcken

Förutom att välja rätt typ av däck för säsongen, är det även viktigt att se till att dina fälgar är i gott skick. Bra fälgar förbättrar inte bara fordonets prestanda och säkerhet, utan också dess bränsleeffektivitet och livslängden på däcken. Hos OCL Brorssons kan du hitta ett brett utbud av fälgar som passar olika fordon och behov, vilket hjälper dig att maximera både stil och funktion för din bil.

 

Sammanfattning

Att följa reglerna för dubbdäck är avgörande för både din säkerhet och för att undvika onödiga böter. Kom ihåg att dubbdäck är förbjudna mellan den 16 april och 30 september, med undantag för dagar med vinterväglag. För att säkerställa optimal prestanda och säkerhet, överväg också att uppgradera dina fälgar genom att utforska alternativen på oclbrorssons.se. Där kan du hitta fälgar som passar din bil och dina behov, oavsett årstid.

Fälgfrågor
Peter Norlin
Peter Norlin

Fälgspecialist

Peter Norlin, fälgspecialist på OCL Brorssons. Med mångårig erfarenhet och expertis inom fälgbranschen hjälper Peter kunder att hitta de perfekta fälgarna för deras fordon. För frågor eller konsultationer, vänligen kontakta honom på p.norlin@oclbrorssons.se.