Vad är sant vid vinterväglag?

Vinterväglag kan vara en utmaning för många förare, och att känna till de rätta reglerna och förberedelserna är avgörande för säkerheten på vägarna. Här får du svaren direkt på vad som gäller vid vinterväglag och några extra tips för att förbättra din bils prestanda under vintern.

 

Definition av vinterväglag

Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan eller vägrenen. Det är den lokala polismyndigheten som formellt avgör om det råder vinterväglag, men som förare har du alltid ett ansvar att bedöma vägförhållandena och anpassa din körning därefter.

 

När måste du använda vinterdäck?

I Sverige är det lag på att använda vinterdäck under perioden 1 december till 31 mars om det råder vinterväglag. Du får dock sätta på dubbdäck redan från den 1 oktober och använda dem fram till den 15 april, eller längre om vinterväglag råder eller förväntas råda.

 

Mönsterdjup för vinterdäck

För att garantera säkerhet på vintervägarna krävs ett minimalt mönsterdjup på 3 millimeter för vinterdäck på personbilar och lätta lastbilar upp till 3,5 ton. För tyngre fordon gäller ett mönsterdjup på minst 5 millimeter.

 

Viktiga regler och tips

  • Bästa däcken bak: De däck som har det största mönsterdjupet eller dubbutsticket bör monteras bak på fordonet. Detta minskar risken för sladd vid inbromsning eller svängar.
  • Dubbdäck på släpvagnar: Om dragfordonet har dubbdäck måste även släpvagnen ha dubbdäck vid vinterväglag.
  • Använd friktionsdäck året runt: Det är tillåtet att använda odubbade friktionsdäck året runt, men kontrollera att de är anpassade för vinterkörning under den kalla säsongen.

 

Fälgar och vinterväglag

Att välja rätt fälgar kan förbättra bilens prestanda betydligt under vinterförhållanden. Hos OCL Brorssons hittar du ett brett utbud av fälgar som är designade för att ge optimalt grepp och stabilitet även på hala vintervägar. Våra fälgar hjälper till att maximera säkerheten och körkomforten, vilket är särskilt viktigt under utmanande vägförhållanden.

 

 

Sammanfattning

Att känna till och följa reglerna för vinterväglag är avgörande för att säkerställa säkerheten på vägarna. Använd vinterdäck med tillräckligt mönsterdjup, välj rätt typ av däck för din bil och släpvagn, och se till att dina fälgar är anpassade för vinterkörning. Besök vår webbplats för att utforska vårt sortiment av fälgar och få professionell rådgivning om hur du bäst utrustar din bil för vinterväglag.

Genom att vara väl förberedd kan du minska risken för olyckor och göra din vinterkörning både säkrare och mer komfortabel.

Fälgfrågor
Peter Norlin
Peter Norlin

Fälgspecialist

Peter Norlin, fälgspecialist på OCL Brorssons. Med mångårig erfarenhet och expertis inom fälgbranschen hjälper Peter kunder att hitta de perfekta fälgarna för deras fordon. För frågor eller konsultationer, vänligen kontakta honom på p.norlin@oclbrorssons.se.