Vad betyder H på däck?

När du tittar på sidan av ett däck ser du en mängd olika symboler och bokstäver. En vanlig fråga är vad bokstaven "H" betyder. Här förklarar vi exakt vad det innebär och varför det är viktigt att känna till.

 

Hastighetsindex H

Bokstaven "H" på ett däck anger dess hastighetsindex. Hastighetsindexet är en markering som visar den maximala hastigheten som däcket kan hantera under säkra förhållanden. För däck med hastighetsindex H innebär det att däcket är designat för att klara en hastighet på upp till 210 km/h.

 

Varför är hastighetsindex viktigt?

Hastighetsindexet är avgörande för säkerheten eftersom det garanterar att däcket kan hantera fordonets hastighet och påfrestningar vid den angivna maxhastigheten. Att köra med ett däck som har ett för lågt hastighetsindex kan leda till däckskador, försämrad prestanda och ökad olycksrisk.

 

Var hittar man hastighetsindexet?

Du hittar hastighetsindexet på däckets sida, efter däckets dimensionsbeteckning. Exempelvis kan ett däck vara märkt med "205/55 R16 91H", där "H" är hastighetsindexet.

 

Andra vanliga hastighetsindex

Här är några vanliga hastighetsindex och deras respektive maxhastigheter:

  • Q: 160 km/h
  • S: 180 km/h
  • T: 190 km/h
  • U: 200 km/h
  • H: 210 km/h
  • V: 240 km/h
  • W: 270 km/h
  • Y: 300 km/h

 

Val av rätt däck för din bil

Det är viktigt att välja däck med rätt hastighetsindex för din bil. Om du är osäker på vilket hastighetsindex dina däck bör ha, kan du kolla i bilens manual eller på insidan av förardörren. Du kan också rådgöra med en däckexpert.

 

Fälgar och säkerhet

För att komplettera dina däck är det också viktigt att ha rätt fälgar. På OCL Brorssons erbjuder vi ett brett utbud av fälgar som passar alla bilmodeller och behov. Våra fälgar är designade för att optimera både säkerhet och estetik, vilket ger din bil det bästa utseendet och prestandan.

 

Avslutning

Bokstaven "H" på ett däck står för dess hastighetsindex och indikerar att däcket kan hantera hastigheter upp till 210 km/h. Att välja rätt hastighetsindex är avgörande för att säkerställa att dina däck presterar optimalt och säkert. För ytterligare råd och rätt fälgar, besök OCL Brorssons.

Fälgfrågor
Peter Norlin
Peter Norlin

Fälgspecialist

Peter Norlin, fälgspecialist på OCL Brorssons. Med mångårig erfarenhet och expertis inom fälgbranschen hjälper Peter kunder att hitta de perfekta fälgarna för deras fordon. För frågor eller konsultationer, vänligen kontakta honom på p.norlin@oclbrorssons.se.