Är det skillnad på vinter- och sommarfälgar?

Ja, det finns betydande skillnader mellan vinter- och sommarfälgar. Att välja rätt fälgar för säsongen är nästan lika viktigt som att ha rätt däck. På OCL Brorssons säljer vi fälgar som passar alla dina behov, oavsett årstid.

 

Vad är vinterfälgar?

Vinterfälgar är speciellt designade för att klara av de tuffa förhållandena som vintern medför, såsom snö, is och vägsalt. De har en särskild ytbehandling som gör dem mer motståndskraftiga mot korrosion och slitage. Denna behandling hjälper också till att förhindra att snö packar sig i fälgarna, vilket kan orsaka obalans och försämrad körkomfort.

 

Varför behöver jag vinterfälgar?

Att använda sommarfälgar på vintern kan leda till ökat slitage och försämrad säkerhet. Snö och is kan lätt packa sig i sommarfälgar, vilket kan orsaka obalans i hjulet och vibrationer i ratten. Vinterfälgar är designade för att motverka detta genom att ha en ytbehandling som står emot vägsalt och gör det lättare att rengöra fälgarna.

 

Skillnader mellan vinter- och sommarfälgar

  • Material och ytbehandling: Vinterfälgar har en robust ytbehandling som skyddar mot vägsalt och korrosion, medan sommarfälgar ofta saknar denna extra skyddande yta.
  • Design: Vinterfälgar är ofta designade för att förhindra att snö och is fastnar, medan sommarfälgar är mer fokuserade på estetik och aerodynamik.
  • Underhåll: Vinterfälgar kräver regelbunden rengöring för att hålla sig fria från salt och smuts, medan sommarfälgar behöver mindre underhåll under mildare väderförhållanden.

 

Val av fälgar – plåt eller aluminium?

Historiskt sett har plåtfälgar varit det vanligaste valet för vinterbruk på grund av deras motståndskraft mot korrosion. Aluminiumfälgar har dock blivit alltmer populära tack vare deras lättare vikt och estetiska fördelar. Moderna aluminiumfälgar har förbättrad ytbehandling som gör dem lika lämpliga för vinterbruk som plåtfälgar.

 

Så tar du hand om dina vinterfälgar

För att maximera livslängden på dina vinterfälgar bör du:

  • Rengöra dem regelbundet för att avlägsna vägsalt och smuts.
  • Behandla fälgarna med försegling för att skydda mot korrosion.
  • Förvara oanvända fälgar på en sval, torr plats.

På OCL Brorssons erbjuder vi ett brett sortiment av både vinter- och sommarfälgar. Genom att välja rätt fälgar för säsongen säkerställer du att din bil inte bara ser bra ut, utan också presterar optimalt oavsett väderförhållanden. Besök oss på oclbrorssons.se för att hitta fälgar som passar just din bil och dina behov.

Fälgfrågor
Peter Norlin
Peter Norlin

Fälgspecialist

Peter Norlin, fälgspecialist på OCL Brorssons. Med mångårig erfarenhet och expertis inom fälgbranschen hjälper Peter kunder att hitta de perfekta fälgarna för deras fordon. För frågor eller konsultationer, vänligen kontakta honom på p.norlin@oclbrorssons.se.