Får man ha olika fälgar på bilen?

Ja, du får ha olika fälgar på bilen, men det finns några viktiga faktorer att tänka på för att säkerställa säkerhet och prestanda.

Viktiga faktorer att tänka på

  • Det är viktigt att fälgarna har samma diameter och bredd på båda sidor av bilen för att undvika ojämn viktfördelning och slitage på däcken.
  • Bultmönstret måste stämma överens med bilens specifikationer. Om du har olika fälgar, se till att bultmönstret är kompatibelt med bilen.
  • ET-måttet ska vara inom en viss tolerans för att säkerställa att fälgarna inte skaver mot bromsar, fjädring eller andra delar. Kontrollera bilens manual eller rådfråga en expert för rätt ET-mått.
  • Det är tekniskt möjligt att ha olika material (t.ex. aluminium fram och stål bak), men detta kan påverka bilens köregenskaper och utseende. Konsistens i material rekommenderas för bästa prestanda.
  • Alla däck på bilen måste vara av samma typ (sommar, vinter, radial, etc.) och ha samma mönsterdjup för att uppfylla lagkrav och säkerhetsstandarder. Detta gäller även om fälgarna är olika.

 

Juridiska krav och säkerhet

Enligt svensk lag måste alla däck på ett fordon vara av samma typ och ha samma mönsterdjup. Det finns inga specifika lagkrav som förbjuder olika fälgar, men säkerheten måste alltid prioriteras. Blandning av fälgar bör inte påverka bilens köregenskaper negativt.

 

Fördelar med att ha matchande fälgar

  • Estetik: Bilen ser mer enhetlig och tilltalande ut med matchande fälgar.
  • Prestanda: Enhetliga fälgar hjälper till att bibehålla optimal balans och hantering.
  • Underhåll: Det är enklare att underhålla och rotera däck om fälgarna är identiska.

 

Köp fälgar hos OCL Brorssons

På OCL Brorssons erbjuder vi ett brett sortiment av fälgar som passar olika bilmodeller och behov. Genom att använda vår fälgväljare kan du enkelt hitta de rätta fälgarna för din bil. Vi tillhandahåller också expertråd för att säkerställa att du väljer rätt fälgar som passar både dina estetiska och funktionella krav.

 

Avslutande tankar

Att ha olika fälgar på bilen är tillåtet, men det kräver noggrann övervägning av storlek, bultmönster, ET-mått och material för att säkerställa säkerhet och prestanda. För bästa resultat och säkerhet rekommenderas det att hålla fälgarna matchande så långt som möjligt. Besök OCL Brorssons för att hitta rätt fälgar för din bil och få professionell rådgivning.

Har du fler frågor om fälgar och däck? Tveka inte att kontakta våra experter som gärna hjälper dig att hitta de perfekta produkterna för din bil.

Fälgfrågor
Peter Norlin
Peter Norlin

Fälgspecialist

Peter Norlin, fälgspecialist på OCL Brorssons. Med mångårig erfarenhet och expertis inom fälgbranschen hjälper Peter kunder att hitta de perfekta fälgarna för deras fordon. För frågor eller konsultationer, vänligen kontakta honom på p.norlin@oclbrorssons.se.