Hur kollar man storlek på fälgar?

 

Att veta hur man kollar storleken på fälgar är avgörande för att säkerställa att de passar korrekt på din bil. Här är en enkel och direkt guide för att hjälpa dig att mäta fälgar på rätt sätt.

 

Steg-för-steg guide för att mäta fälgar

  • Kontrollera märkningen på fälgen: Många fälgar har sina mått ingraverade på insidan eller på kanten. Leta efter markeringar som exempelvis "7.5Jx17", där 7.5 representerar bredden i tum och 17 är diametern i tum.
  • Använd ett skjutmått: Om måtten inte är markerade, kan du mäta manuellt med ett skjutmått. Placera skjutmåttet mellan fälgens inre kanter för att få bredden och mellan ytterkanterna för att få diametern.
  • Bredd och diameter: Bredden mäts mellan de inre kanterna där däcket sitter fast, medan diametern mäts från ytterkant till ytterkant. Tänk på att 1 tum motsvarar 25,4 millimeter.
  • Mät centrumhålet: Centrumhålet är öppningen i mitten av fälgen. Mät dess diameter noggrant för att säkerställa att fälgen passar på din bils nav.
  • Bultcirkel (PCD): Detta anger antal bultar och avståndet mellan dem. Exempelvis betyder "5x112" att fälgen har 5 bultar med ett avstånd på 112 mm mellan dem.
  • Inpressningsdjup (ET): Detta mått anger avståndet från fälgens monteringsyta till dess mittlinje. ET-måttet påverkar hur långt in eller ut fälgen sitter i förhållande till hjulhuset.

 

Varför rätt fälgstorlek är viktig

Att ha korrekt fälgstorlek är inte bara en estetisk fråga, utan påverkar även säkerheten och prestandan på din bil. Felaktig fälgstorlek kan orsaka problem som obalans, vibrationer och påverka bilens köregenskaper negativt.

 

Så väljer du rätt fälgar till din bil

När du ska välja nya fälgar är det viktigt att överväga följande faktorer:

  • Fälgstorlek och bredd: Kontrollera bilens registreringsbevis för att se vilka dimensioner som rekommenderas. Fälgar och däck måste matcha i storlek.
  • Bultcirkel och antal bultar: Se till att fälgens bultmönster matchar bilens.
  • ET-mått: Rätt inpressningsdjup är avgörande för att undvika att fälgen skaver mot bilens bromsok eller skärmkant.
  • Centrumhål: Fälgens centrumhål måste passa bilens nav. Om centrumhålet är för stort kan du använda navringar för att centrera fälgen korrekt.

 

Köp fälgar hos OCL Brorssons

Hos OCL Brorssons erbjuder vi ett brett sortiment av fälgar som är designade för att passa perfekt på din bil. Våra experter finns alltid till hands för att hjälpa dig hitta rätt fälgar som förbättrar både utseendet och prestandan på din bil. Vi erbjuder även detaljerade produktbeskrivningar och verktyg som hjälper dig att välja rätt fälgar baserat på din bils specifikationer.

 

Avslutande ord

Att mäta fälgar korrekt och välja rätt storlek är en avgörande del av att säkerställa både säkerhet och optimal prestanda för din bil. Genom att följa dessa steg kan du enkelt hitta rätt fälgar och förbättra din körupplevelse. För ytterligare hjälp och för att utforska vårt utbud av fälgar, besök oss på oclbrorssons.se.

Fälgfrågor
Peter Norlin
Peter Norlin

Fälgspecialist

Peter Norlin, fälgspecialist på OCL Brorssons. Med mångårig erfarenhet och expertis inom fälgbranschen hjälper Peter kunder att hitta de perfekta fälgarna för deras fordon. För frågor eller konsultationer, vänligen kontakta honom på p.norlin@oclbrorssons.se.