Hur vet jag vilka fälgar som passar min bil?

 

Att hitta rätt fälgar till din bil behöver inte vara komplicerat. Med rätt information och verktyg kan du enkelt välja fälgar som både passar perfekt och förbättrar bilens utseende.

 

Så väljer du rätt fälgar:

Kontrollera fälgstorlek och -dimension

I ditt registreringsbevis och användarhandbok finns information om vilken fälgstorlek din bil är godkänd för. Fälgstorleken anges i tum och måste matcha däckets tumstorlek.

 

Bultmönster och antal hjulbultar

Bultmönstret anges oftast som två siffror, exempelvis 5/112. Den första siffran representerar antalet bultar och den andra avståndet mellan dem. Kontrollera att bultmönstret och antalet hjulbultar stämmer.

 

Navhål och centrumhål

Navhålet i fälgen måste passa bilens nav exakt. Om navhålet är för stort kan navringar användas, men om det är för litet passar inte fälgen alls.

 

Inpressningsdjup (ET-mått)

ET-måttet anger hur långt in eller ut fälgen sitter i förhållande till bilens nav. Välj ett ET-mått som är kompatibelt med din bil för att undvika problem som att fälgen tar i karossen eller bromsarna.

 

Däck och fälg-kombination

Säkerställ att de däck du väljer att montera på dina fälgar är kompatibla med både fälgarna och bilen.

 

Lättmetallfälgar eller stålfälgar?

Lättmetallfälgar, oftast av aluminium, är lättare och ger bättre bromskylning samt ett estetiskt tilltalande utseende. Stålfälgar är robustare och passar bättre för vinterkörning eller tuffare terräng. Valet beror på dina prioriteringar: estetik och prestanda eller hållbarhet och kostnadseffektivitet.

 

Vi hjälper dig hitta rätt fälgar

Är du osäker på vilka fälgar som passar din bil? Använd vår fälgväljare på oclbrorssons.se. Ange ditt registreringsnummer eller välj bilmodell i vår guide så visar vi fälgar som passar din bil. Vår fälgväljare garanterar 100 % passningsgaranti.

 

Kontakta oss för experthjälp

Har du fler frågor? Våra experter finns här för att hjälpa dig. Besök oss på oclbrorssons.se eller kontakta oss direkt för personlig rådgivning

Fälgfrågor
Peter Norlin
Peter Norlin

Fälgspecialist

Peter Norlin, fälgspecialist på OCL Brorssons. Med mångårig erfarenhet och expertis inom fälgbranschen hjälper Peter kunder att hitta de perfekta fälgarna för deras fordon. För frågor eller konsultationer, vänligen kontakta honom på p.norlin@oclbrorssons.se.