Hur vet man vilka navringar man ska ha?

För att säkerställa att dina fälgar sitter korrekt på bilen och att du får en stabil och vibrationsfri körning är det viktigt att använda rätt navringar. Här är en guide för att hjälpa dig att hitta de rätta navringarna.

 

Vad är navringar?

Navringar, även kallade centreringsringar, placeras mellan fälgen och bilens nav för att skapa en perfekt passform. De används när fälgens centrumhål är större än bilens nav, vilket ofta är fallet med eftermarknadsfälgar.

 

Varför behöver man navringar?

Navringar är nödvändiga för att:

 • Förhindra vibrationer: De ser till att fälgen är centrerad korrekt på navet, vilket minskar risken för vibrationer och skakningar under körning.
 • Skydda fälgar och däck: Felaktigt centrerade fälgar kan orsaka ojämnt slitage på däcken och skador på fälgarna.
 • Förbättra körupplevelsen: Korrekt centrerade fälgar bidrar till en smidigare och säkrare körning.

 

Hur mäter man för rätt navringar?

För att hitta rätt storlek på navringarna behöver du två mått:

 1. Fälgens centrumhål: Detta är den inre diametern på fälgens mitt.
 2. Bilens navstorlek: Detta är diametern på bilens nav där fälgen monteras.

Använd ett skjutmått för att mäta både fälgens centrumhål och bilens nav. Navringens ytterdiameter ska motsvara fälgens centrumhål och innerdiametern ska passa bilens nav.

 

Materialval: Plast eller Aluminium?

Navringar finns i både plast och aluminium:

 • Plastnavringar: Dessa är billigare och fungerar bra för de flesta användningsområden. De är flexibla och lättare att installera.
 • Aluminiumnavringar: Dessa är hållbarare och rekommenderas för högpresterande fordon eller om du kör i tuffa förhållanden. De kan dock korrodera med tiden om de utsätts för salt och fukt.

 

 

 

Hur installerar man navringar?

 1. Rengör fälgens centrumhål: Avlägsna all smuts och rost från fälgens centrumhål. Använd gärna sandpapper om det behövs.
 2. Placera navringen: Sätt navringen i fälgens centrumhål och tryck fast den ordentligt.
 3. Montera fälgen: Placera fälgen på bilens nav och kontrollera att den sitter ordentligt och är centrerad.
 4. Dra åt bultarna: Dra åt hjulbultarna enligt bilens rekommendationer och efterdra dem efter några mils körning för säkerhets skull.

 

Handla navringar och fälgar hos OCL Brorssons

På OCL Brorssons erbjuder vi ett brett utbud av fälgar och tillbehör, inklusive navringar i både plast och aluminium. Vår fälgväljare hjälper dig att hitta rätt fälgar och tillbehör baserat på ditt fordons specifikationer. Har du frågor eller behöver hjälp med att välja rätt produkter? Vår kundtjänst står redo att assistera dig.

 

Avslutande tankar

Att använda rätt navringar är avgörande för att säkerställa en säker och bekväm körupplevelse. Genom att noggrant mäta fälgens centrumhål och bilens navstorlek samt välja rätt material på navringarna, kan du förhindra vibrationer och skydda både fälgar och däck. Besök OCL Brorssons för att hitta rätt produkter för din bil och få professionell rådgivning.

Har du fler frågor om navringar eller fälgar? Kontakta oss på OCL Brorssons för experthjälp och bästa service.

Fälgfrågor
Peter Norlin
Peter Norlin

Fälgspecialist

Peter Norlin, fälgspecialist på OCL Brorssons. Med mångårig erfarenhet och expertis inom fälgbranschen hjälper Peter kunder att hitta de perfekta fälgarna för deras fordon. För frågor eller konsultationer, vänligen kontakta honom på p.norlin@oclbrorssons.se.