Kan man ändra ET på fälgar?

Ja, du kan ändra ET (inpressningsdjup) på fälgar, men det kräver noggrann planering och justering för att säkerställa att hjulen passar korrekt och inte påverkar bilens prestanda negativt. Här går vi igenom vad ET är och hur du kan anpassa det.

 

Vad är ET (inpressningsdjup)?

ET, som står för "Einpresstiefe" på tyska, är avståndet mellan fälgens monteringsyta och dess mittpunkt. Detta mått bestämmer hur långt in eller ut fälgen sitter i förhållande till bilens hjulhus. Ett lägre ET gör att fälgen sticker ut mer, medan ett högre ET gör att den sitter längre in.

 

Varför är ET viktigt?

Rätt ET är avgörande för att undvika problem som att fälgen tar i bilens fjädring, bromsok eller hjulhus. Det påverkar också bilens spårvidd och hantering. Felaktigt ET kan leda till obalanserade hjul, ojämnt däckslitage och vibrationer vid körning.

 

Kan man ändra ET på fälgar?

Ja, men här är några faktorer att tänka på:

  • Spacers: Genom att använda spacers kan du öka ET och få fälgen att sticka ut mer. Detta är en vanlig metod för att justera fälgens position.
  • Nya fälgar: Om du behöver ett helt annat ET, kan det vara enklast att köpa nya fälgar med rätt mått från början.
  • Kontrollera klarningen: Oavsett metod måste du säkerställa att det finns tillräckligt med utrymme mellan fälgen och bilens komponenter för att undvika skador och säkerhetsproblem.

 

Hur mäter man ET?

ET är ofta stämplat på fälgen. Om det inte finns kan du mäta det genom att:

  1. Ta bort fälgen från bilen.
  2. Mät avståndet från monteringsytan till fälgens mittpunkt.

 

Vilket ET passar min bil?

För att hitta rätt ET för din bil, använd en fälgkalkylator eller konsultera bilens manual. Generellt kan du röra dig inom en marginell förändring av cirka 10 mm utan större problem, men det är alltid bäst att kontrollera specifikt för din bilmodell.

 

 

Praktiska tips för att välja rätt ET

  • Bilmärke och modell: Varje bilmodell har specifika rekommendationer för ET. Följ dessa för att undvika problem.
  • Däckstorlek: Däckens bredd kan påverka vilket ET som fungerar bäst. Bredare däck kan kräva ett lägre ET för att passa korrekt.
  • Körförhållanden: Om du ofta kör på ojämna vägar eller terräng kan ett lägre ET ge bättre stabilitet och hantering.

 

Köp fälgar med rätt ET hos OCL Brorssons

På OCL Brorssons erbjuder vi ett brett sortiment av fälgar med olika ET-mått för att passa just din bil. Besök oss på oclbrorssons.se för att hitta de perfekta fälgarna för din bil och få expertråd om vilket ET som passar bäst för dina behov.

Genom att välja rätt ET säkerställer du att din bil både ser bra ut och presterar optimalt. Kontakta oss för personlig rådgivning och hitta dina nya fälgar idag!

Fälgfrågor
Peter Norlin
Peter Norlin

Fälgspecialist

Peter Norlin, fälgspecialist på OCL Brorssons. Med mångårig erfarenhet och expertis inom fälgbranschen hjälper Peter kunder att hitta de perfekta fälgarna för deras fordon. För frågor eller konsultationer, vänligen kontakta honom på p.norlin@oclbrorssons.se.